Český svaz karate organizačně a Shotokan Klub Rajchert Sport Union pořadatelsky, mají za sebou vrchol letošní seniorské soutěže Mistrovství ČR, včetně kategorie Masters. Zahajovací disciplína kata mužů a žen zaznamenala jedno velké překvapení. Oproti předcházejícím šampionátům, kdy do soutěže postoupili 3-4 favorité a o medailích bylo prakticky rozhodnuto, letos se jejich řady významně rozšířily. Přijeli nejen známí a velmi dobře připraveni závodníci této disciplíny Míček (Brno), Pilmann (Praha), Debrecenyi (Ostrava), Slávik (Ostrava), Imrýšek (Kroměříž), Kříž (Rosice), ale i nová krev toužící po titulech Pohanka (Praha), Vik (Liberec), Vít (Mladá Boleslav), Branda (Ústí n. L.) a další. Do osmičlenného počtu postupujících závodníků se probojovali ti nejlepší, jak tomu na M ČR má být a rozhodčí měli opravdu velmi těžkou pozici, rozhodnout kdo je šampionem republiky.

Obrázek

 

Stal se jím zaslouženě Vladimír Míček, když v tvrdém finále nakonec 5:0 porazil druhého Jakuba Debrecenyiho. Třetí místa patřily Jindřichu Pilmannovi a Marku Pohankovi.

V ženách (krom dvou závodnic) byla tentokráte konkurence celkem vyrovnaná a nebyla tak natlakována jako v mužích. Na roční trůn mistryně ČR se posadila Veronika Mišková, která šla cíleně vítězstvím jednoho kola po druhém za nejvyšší metou. Na druhé pozici nechala, s její divokou kartou reprezentace ČR, závodnici Veroniku Kopečnou (Tarokokan KK Brno). Bronzy patřili pražské Kotěrové a brněnské Žídkové. Disciplínu v kata Masters ,ženy nad 35 a muži 40 let, vyhráli Božena Pavlasová (SPORT RELAX Č. Lípa)a Roman Kotěra (SK Kesl ryu Praha). Dalším průběhem turnaje byly boje v kumite .Diváci viděli řadu velmi tvrdých soubojů a nebyly to jen těžké váhy. Šlo o tituly a zařazení do reprezentace ČR. Příkladně kategorie mužů do 67 kg a její finálové utkání mezi českobudějovickým Koudelkou a rosickým Křížem bylo chvílemi až za hranou kontrolovaného zápasu. Oba aktéři si byli vědomi důležitosti prvního místa a tak i lékař u tatami stál v pozoru. Nicméně Koudelka byl lepší a bez velkého zranění soupeře nakonec zvítězil.

Obrázek
O smůle může hovořit závodník Vojtěch kočí, který si v souboji o titul, s rovněž českobudějovickým závodníkem z konkurenčního klubu Kubičkou, významně poranil rameno a ze soutěže, kde se rýsoval jeho další titul, musel odstoupit.

 

Na scéně mužského kumite však opět exceloval Jindřich Pilmann. Vybojoval zlato ve své -84, v Open a ještě jako nadstavbu přidal vítězství ve všech zápasech následujícího finále družstev ligy ČR.

 

Obrázek

Zde, kdo má, opravdu klobouk dolů! Následníci tohoto „univerzála“, v kata i kumite, budou mít opravdu těžkou pozici, pokud budou chtít jeho úspěchy na tatami předstihnout. Tento fakt by se dal přirovnat ke snaze předběhnout v kanadském bodování Jardu Jágra nebo Maria Lemieux……Po právu byl pak, ředitelem soutěže Josefem Rajchertem, oceněn zvláštní trofejí pro TOP fightera tohoto šampionátu a ligy družstev ČR.

Obrázek

Mezi ženami se dále dařilo dvěma tituly Vladimíře Račákové z FC České Budějovice (- 61kg a Open). Několik dalších medailí si ještě ke svým titulům přidali i P.Kubička (FC České Budějovice),Šárka Burýšková (SKR Sport Union Ústí n. L.) nebo Tomáš Reich (SK Kesl ryu Praha). Mezi veterány svou pověst „tvrďáka“ opět potvrdil Jiří Kábrt (SK MP Praha).

„Závodníci měli velmi kvalitní úroveň a já si užíval nejen sehraného pořadatelského týmu, ale konečně i pěkných duelů v karate“, hodnotil soutěž její ředitel Rajchert.

Finále tříkolové Ligové soutěže družstev stejného dne, si zaslouží vlastní komentář, ale nejlépe o ní vypovídají finálové výsledky: Muži 1. Výběr „ekarate.cz“, 2. Spartak Hradec Králové, 3. TJ Karate České Budějovice. Ženy: 1.SKR Sport Union Ústí nad Labem, 2. FC České Budějovice, 3. Spartak Hradec Králové. Junioři: SKR Sport Union Ústí nad Labem, 2.TJ Karate České Budějovice, 3. SKK Shotokan Liberec. Dorostenci: TJ Karate České Budějovice „A“, 2.TJ Karate České Budějovice „B“, 3. Karate Lions Pardubice. Dorostenky: 1. Výběr „karate.cz“, 2. Výběr Královéhradeckého kraje, 3. Karate klub Chodov.

Text: Mgr. Josef Rajchert
Foto: Miloslav Kabeš

Zdroj: www.karate-info.cz


No Comments Yet - You can be the first to comment!

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.



Kalendář

Září 2024
P Ú S Č P S N
« Srp    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Přihlásit se k RSS


Facebook




Rosice
 
NSA
 
Ostrovacice
 
Telarnakriz
 
KTM
 
Army-airsoft
 
Richard