Reportáž z Mistrovství České republiky karate seniorů a Masters 2013.

 

Mistrovství České republiky v karate seniorské kategorie má za sebou Český svaz karate. Vrcholný šampionát hostil, v Hradci Králové hlavičkou ČSKe, klub Karate Spartak. Tato soutěž dospělých závodníků měla za úkol nejen vybrat z republikových špiček ty nejlepší, ale zároveň i naznačit výběr reprezentantů pro nadcházející evropské a světové šampionáty. Vrcholným duelům tak přihlíželi členové vrcholného managementu reprezentace, její vedoucí Ondřej Musil, a asistenti pro kata Iva Keslová a kumite Miroslav Hýsek. O důležitosti celé akce svědčila i přítomnost kompletního výboru svazu se zastoupením úseků rozhodčích, trenérů a STK, včetně osoby presidenta Jiřího Bočka.Ve velmi dobře připravené nové sportovní hale nejprve odstartovala soutěž disciplínou kata. Mezi ženami byla od počátku jasnou favoritkou Miroslava Vašeková, která stále zraje do vynikající formy. Na druhém místě nechala za sebou pražskou A. Kotěrovou nebo třetích místech I. Novákovou (JUKL karate Praha) a H. Vašíčkovou (Kesl ryu Praha).Mezi muži startovali již i junioři, kteří se stále častěji, na českých soutěžích, etablují mezi dospělé závodníky. Díky možnosti pravidel mohou startovat mezi seniory již od 16 let a této šance plně využívají. Lépe pak plynule zapadnou do startovního pole starší věkové kategorie. I oni zahrozili svými výsledky. Na favorita soutěže, Ladislava Míčka, se jim sice dosáhnout nepodařilo, ale jejich umístění nezůstala, stran asistentky reprezentace Keslové, bez pochvaly. Finálový duel mezi Míčkem a Pilmannem splnil očekávání vrcholného zápasu a i diváci si přišli na své. Třetí místa obsadili Š. Branda (KK Ústí n. L.) a M. Pohanka (Kesl ryu Praha). Disciplína kumite přinesla dramatické zápasy, přestože se řada závodníků „šetřila“ na následující finále zápasů kumite družstev Ligy ČSKe. Velmi sledovanými duely byly střety závodníka FC Č. Budějovice Petra Kubičky se svými soupeři, do kterých nastupoval s maximálním nasazením. Jeho nejsilnější stránkou byly rázné podmety se snahou zabodovat na ležícího soupeře. To se mu velmi často dařilo a málokterý soupeř této technice dokázal odolat. Vybojoval zlato mezi muži do 84 kg a bronz v Open. Svou pozornost na sebe stáhlo i finálové utkání havířovského A. Horvátha a rosického O. Kříže. Při jejich utkání, zejména v závěrečných sekundách, stál připraven k zásahu i lékař, který naštěstí nedostal šanci k „pracovnímu výkonu“. Ze zlata a titulu se radoval nakonec Horváth, který se tím vrátil, v této kategorii, na vrchol českého karate.

Dalším fenoménem turnaje byl klasicky Jindřich Pilmann (SK Kesl ryu Praha). Ten, jako každý šampionát, potvrdil svou pověst universálního závodníka, když vybojoval medaile ve všech disciplínách, kde nastoupil (1. v kumite Open, 3. v kumite do 84kg a zmíněné stříbro v kata). Dalším úspěšným „kumiťákem“ byl českobudějovický Jan Kočí. Za TJ Karate vybojoval dvě stříbra v kumite do 84kg a Open.

 

Mezi ženami měly přesvědčivé výkony v kumite zejména tyto tři závodnice. Radka Krejčová (domácí Karate Spartak H. Králové), která s chladnou jistotou „likvidovala“ postupně všechny své soupeřky a bylo jasné, že ona je královnou disciplíny kumite tohoto dne. Uspěla titulem jak ve své váze nad 68 kg, tak i v Open. Druhou úspěšnou závodnicí byla Vlaďka Račáková (FC Č. Budějovice, 1. místo -61kg a 2. místo v Open). Její kopy na horní pásmo zaznamenaly téměř stoprocentní úspěšnost. Dokázala zasahovat hlavy svých soupeřek ze všech možných i nemožných úhlů. Třetí úspěšnou závodnicí, se dvěma medailemi v kumite, byla ústecká Zuzana Teufelová (SKR Sport Union). Vybojovala zlato ve váze do 68kg a bronz v Open. Nebylo by správné, ve výčtu úspěšných závodnic, zapomenout na závodnici Hanu Dostálovou (SKK Liberec). Ta v poslední době zaznamenala velký technický pokrok ve své zápasové technice a značně potrápila všechny vítězky kategorií (včetně ligové soutěže) na jejich cestě za vítězstvím. Pokud by se dával na soutěži „palec nahoru“, jistě by si ho zasloužila (2. místo v +68kg a 4. v Open, několik silných utkání se všemi finalistkami). Na soutěži byla stále častěji vidět několikrát i novinka mezi kopy. Jednalo se o takzvaný skorpion kick, kdy je závodník zasažen zezadu do hlavy zadním kopem soupeře, který stojí vedle něho. Při splnění všech náročných kritérií (úspěšného zásahu, stability, přesného načasování, správné vzdálenosti, kontroly techniky po zásahu….) je tato technika vysoce hodnocena za 3 body.

 

Republikový šampionát dospělých má ČSKe úspěšně za sebou a výběr těch nejlepších závodníků bude hájit barvy ČR na nadcházejícím ME v Maďarsku.

Text: Jaromír Musil

Autor: Mgr. Josef Rajchert

Zdroj:  www.karate-info.cz


No Comments Yet - You can be the first to comment!

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.



Kalendář

Říjen 2024
P Ú S Č P S N
« Zář    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Přihlásit se k RSS


Facebook




Rosice
 
NSA
 
Ostrovacice
 
Telarnakriz
 
KTM
 
Army-airsoft
 
Richard